Dâmbovița: noi finanțări nerambursabile pentru școli, prin Regio

În județul Dâmbovița două noi școli, din comunele Tătărani și Cornești, au primit finanțare nerambursabilă pentru reabilitare, iar liceul din Moreni și școala din Cojasca sunt în etapa imediat premergătoare contractării.

Contractele de finanțare pentru Tătărani și Cornești au fost semnate astăzi, la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice. Finanțarea europeană provine din Fondul European de Dezvoltare, prin Programul Operațional Regional 2007-2013.

„Sunt sute de școli începute cu mulți ani înainte, lăsate în diverse faze de execuție, începute de toți miniștrii educației, încă din 2007. Sunt școli pentru care primarii nu mai sperau să primească finanțare. Pentru astfel de situații, am găsit soluția de a aloca, prin Programul Operațional Regional 2007-2013, un buget separat. Banii provin dintr-un transfer, operat la POR la începutul acestui an, cu această destinație, de la alte programe operaționale. Am preluat în finanțare, prin acest program, toate școlile pentru care la beneficiar figura primăria sau școala. Nu am putut prelua proiectele pentru care beneficiar al investiției era ministerul sau inspectoratul județean, pentru că acestea nu sunt eligibile pe POR. Ele vor intra în program în perioada 2014-2020.", a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, la semnarea contractelor.

Lucrările pentru reabilitarea Școlii generale din comuna Tătărani au o valoare totală de 659.401,17 lei, din care alocarea nerambursabilă constituie 561.590,25 lei. Beneficiarii investiției sunt cei aproape 200 de elevi ai comunei, dintre care 20 aparțin unor categorii de populație dezavantajate. În cazul Școlii din Cornești, valoarea totală a proiectului este de 671.641,83 lei, din care alocarea financiară nerambursabiă se ridică la 573.063,32 lei. În școală sunt angajate 34 de cadre didactice și învață 229 de elevi în clasele I-VIII, dintre care 20 provin din grupuri dezavantajate.

„În Dâmbovița mai avem în pregătire contractele de finanțare pentru Liceul din Moreni, este o lucrare mare, complexă, care cuprinde și sala de sport, precum și pentru Școala din Cojasca, Fântânele. Sunt lucrări începute din 2007-2009.", a precizat ministrul dezvoltării.

Tot astăzi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a vizitat două obiective de investiții care beneficiază, de asemenea, de finanțare europeană prin POR 2007-2013.

Centrul multifuncţional de resurse şi servicii pentru adulţi cu handicap, inaugurat astăzi, are o valoare totală de 3.680.673,47 lei (TVA inclus), din care 2.814.275,80 lei reprezintă alocarea financiară nerabursabilă. Centrul a beneficiat de lucrări de modernizare pentru clădirea principală și două anexe, de lucrări de extindere pentru corpul principal și de asigurarea unor dotări specifice activității. În urma investițiilor vor fi disponibile două noi servicii: de consiliere și sprijin pentru integrare socială a persoanelor cu boli psihice (cu o capacitate de 40 persoane pe an) și servicii de recuperare si reabilitare neuromotorie pentru persoane cu handicap (cu o capacitate de 200 persoane pe an).

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea l-a felicitat pe preşedintele Consiliului Judeţean pentru finalizarea cu câteva luni mai repede față de termenul prevăzut:

„Lucrările sunt de o foarte bună calitate, este un exemplu de bună practică. De la MDRAP decontările se fac foarte repede şi ne dorim ca toate autorităţile locale din România să lucreze aşa cum lucrează Consiliului Judeţean Dâmboviţa".

Vizita la Potlogi a vizat analiza stadiului lucrărilor la Palatul Brâncovenesc, reabilitat cu fonduri prin POR 2007-2013.

„Este o lucrarea amplă, un proiect care, în opinia mea, poate deveni unul dintre cele mai frumoase obiective istorice și turistice românești finanțate prin POR. Lucrările se desfășoară în bune condiții. Am mers acolo pentru că nu doresc să particip doar la inaugurări; pe marile șantiere vreau să văd cum merg lucrurile încă din etapa de execuție, dacă sunt probleme tehnice, dacă sunt probleme de decontare. Din fericire la noi nu sunt, pentru că am făcut unele schimbări anul trecut. Practic, ceea ce urmăresc este să nu se piardă bani europeni din această programare.", a afirmat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Proiectul, cu o valoare totală de 40.795.151,20 lei (inclusiv TVA), vizează valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea și modernizarea infrastructurilor conexe din zona Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, județul Dâmbovița.


Copyright © 2023 Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice - Toate drepturile rezervate

Acest website folosește cookies. Navigând în continuare îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.