Caravana POR 2014-2020: prima oprire - la Brăila

Caravana POR 2014-2020: prima oprire - la Brăila,
următoarea – la Suceava!

Caravana POR 2014-2020 a debutat joi, 24 septembrie 2015, la Brăila. Este prima sesiune de informare dintre cele 8 care vor fi organizate în perioada septembrie-decembrie 2015 în fiecare regiune de dezvoltare și care sunt destinate potenţialilor beneficiari, reprezentaților autorităților publice locale şi jurnaliştilor din presa locala și regională.

Caravana este organizată de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice (MDRAP) şi are rolul de a sprijini absorbţia fondurilor europene nerambursabile, prin creşterea gradului de informare cu privire la fondurile disponibile şi la alocarea lor.

Sesiunea de la Brăila a avut loc la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est. Reprezentanţii AMPOR şi ADR au prezentat oportunităţile de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

„Noul POR este puţin diferit de logica programului anterior din 2007-2013. În primul rând, discutăm de un buget mult mai mare şi de mai multe axe prioritare: 12, faţă de 6 la vechiul program. De la aproximativ 4 miliarde de euro, cât a avut POR 2007 - 2013, noul program are o alocare de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 reprezintă contribuţia din Fondul European de Dezvoltare Regională. În plus, noul program este mult mai concentrat pe anumite domenii sau sectoare, având în spate diverse strategii sau planuri de acţiune naţionale – în educaţie, sănătate, competitivitate – care creează o anumită concentrare a resurselor puse la dispoziţie de acest program.”, a declarat Gabriel Friptu, director general la Direcția Generală Programe Europene MDRAP.

Participanții la eveniment s-au interesat în mod special de noul instrument ITI - Investiții teritoriale integrate.

„ITI este un instrument care permite intervenţii concentrate şi corelate pe mai multe domenii dintr-o singură zonă, pentru dezvoltarea integrată a acesteia. Practic, în funcţie de nevoile de dezvoltare dintr-un anumit teritoriu, finanţăm proiecte din domenii diferite, dar care se corelează şi, implementate împreună, duc la o dezvoltare mai consistentă a zonei respective”, a precizat Gabriel Friptu.

În România, ITI este utilizat pentru Delta Dunării şi are alocate 411,81 milioane de euro din POR 2014-2020 (din cei circa 1 miliard de euro alocaţi prin alte programe operaţionale), pentru un areal format din 38 de unități administrativ teritoriale din cadrul Rezervației Biosfera Delta Dunării, din județul Tulcea și din nordul Județului Constanța.

Un alt subiect de interes l-au reprezentat discuţiile privind eligibilitatea proiectelor aflate în pregătire la nivelul autorităţilor publice locale din regiune. Oferind informaţii punctuale de acest fel, AMPOR şi ADR sprijină viitorii beneficiari POR în elaborarea unor proiecte de calitate.

După întâlnire, cei prezenți au fost invitaţi să viziteze proiecte de succes finanțate prin POR 2007-2013, printre care: Grupul Școlar Grigore Moisil, Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Casa Petre Ștefănescu Goangă, Căminul pentru persoane vârstnice „Sf. Petru și Pavel”, un imobil cu destinaţie de locuințe sociale și Centrul comunitar „Bunici și nepoți”.

Evenimentele se desfășoară în cadrul proiectului „Servicii pentru organizarea evenimentelor de informare și promovare Regio - Programul Operațional Regional”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa 6 – Asistență tehnică.

Următoarea sesiune de informare va avea loc în regiunea de dezvoltare regionala Nord-Est, la Suceava, în data de 7 octombrie a.c.


Copyright © 2023 Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice - Toate drepturile rezervate

Acest website folosește cookies. Navigând în continuare îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.